21 mei 2016: Kick-off Ouderverzorgerproject Enschede-Zuid

Groep

Locatie: Bonhoeffer College Geessinkweg
Datum: 31 mei 2016

Onderwijsbegeleiding Oost-Nederland biedt hulp in de vorm van huiswerkbegeleiding, bijles en mentorschap. Daarnaast worden ouders ondersteund in de begeleiding van hun kind en worden handvatten gegeven om een goed voorbeeld te zijn voor hun kinderen. Dit laatste wordt verwezenlijkt in de vorm van het ouderverzorgerproject. Dit project bestaat uit twee bijeenkomsten. Binnen deze bijeenkomsten worden er verschillende thema’s behandeld, zoals Participatie in de Wijk, Omgaan met Social media en Positief opvoeden anno 2016.

Op dinsdagavond 31 mei was de aftrap van het ouderverzorgerproject in de wijk Zuid (locaties Prins Mauritsschool, Harry Bannink en De Magneet). De leerlingen van de huiswerkbegeleiding en hun ouders, waren uitgenodigd voor deze gezellige avond. De eerste bijeenkomst betreft een combinatie van een aantal educatieve activiteiten voor de leerlingen en kennismaking tussen ouders. Hierbij is samengewerkt met Resto van Harte (onder leiding van Jolande van den Bergh), Alifa (onder leiding van Christine Mulder) en Sport Intens.

Er waren ook nog afgevaardigden, directies vanuit de scholen, voorzitters uit de wijkraden en de wijkkrant en vanuit  de politiek de fractievoorzitter CDA aanwezig die de kickoff mee wilden beleven. We waren zeer verheugd om ze te kunnen verwelkomen.

Ouders en leerlingen werden om 17.30 uur verwelkomt. Ook broertjes en zusjes waren van harte welkom. De leerlingen werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep mocht helpen in de keuken met koken met hulp van Resto van Harte, de tweede groep ging menukaarten maken en de derde groep ging boogschieten onder leiding van Sport Intens. Na 15 minuten werd er gewisseld van activiteit, zodat uiteindelijk iedereen aan elk onderdeel deel kon nemen.

Ondertussen hadden de ouders een interactieve activiteit. Het thema was positief opvoeden in relatie tot ondersteunende huiswerkbegeleiding. De bijeenkomst werd geleid door Christine Mulder van Welzijnsorganisatie Alifa. Er werden diverse stellingen behandeld, waaronder ‘Mijn kind heeft een eigen plek in huis om huiswerk te maken’; ‘Ik communiceer met de mensen van de huiswerkbegeleiding om te weten hoe het mijn kind gaat’; ‘Ik geef mijn kind een compliment als hij/zij het goed heeft gedaan’; ‘Ik heb voldoende inzicht in de resultaten van de huiswerkbegeleiding’. Door deze stellingen raakten de ouders met elkaar in gesprek en deelden hun hun ervaringen met elkaar.

Tijdens het eten werd er een enquête afgenomen bij leerlingen en ouders, waarbij de huiswerkbegeleiding werd geëvalueerd op verschillende gebieden. Er werden vragen gesteld over de invloed van huiswerkbegeleiding op het kind, de invloed op het gezin en de invloed in de wijk. Ook werd er gevraagd of ze de huiswerkbegeleiding aan anderen zouden aanbevelen. Door hierover in gesprek te gaan met ouders, kon een duidelijk beeld worden verkregen van hun wensen en ervaringen. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat alle ouders de huiswerkbegeleiding aan anderen zou aanraden.

Na het hoofdgerecht was er nog een nagerecht waar de ouders van de leerlingen voor gezorgd hadden. Een ieder had namelijk wat lekkers meegenomen vanuit zijn eigen cultuur voor bij het nagerecht en dit werd over meerdere porties verdeeld.

Al met al was het een geslaagde avond en een goede opkomst van leerlingen en ouders. Naast de leuke en serieuze activiteiten was er plaats voor veel gezelligheid en heerste er een goede sfeer. De avond werd afgesloten door een groepsfoto te maken.

Boogschieten Gezellig eten Interactieve ouderactiviteit

Comments are closed.